Muzha Tie Guan Yin Nuvola tea

Mu Zha Tie Guan Yin ili Mu Zha Ti Kuan Yin je tajvanski oolong čaj preuzet iz Kine. Kineski Tie Guan Yin čajevi, s druge strane, današnji okus i izgled preuzeli su od tajvanskih čajeva.

Naziv: Taiwan Muzha Ti Kuan Yin
Prodavač: Nuvola Tea
Vrsta: tajvanski oolong

Mu Zha Tie Guan Yin ili  Muzha Tieguanyin (kin: 木栅铁观音, pinyin: mu4zha4 tie3guan1yin1) jedan je od malo poznatih čajeva.

Muzha, nekad zaseban okrug grada Taipei-a, danas je dio okruga Wenshan, također grada Taipei-a. Ako vam Wenshan zvuči poznato, u pravu ste – o jednom čaju iz ovog područja bilo je riječi prije nekoliko dana – Wenshan Baozhong.

Muzha Tie Guan Yin Nuvola tea

Kako je Tieguanyin originalno iz kineske pokrajine Anxi, postavlja se pitanje kako se našao u Tajvanu? U Tajvanu je u Muzhi u to vrijeme bilo mnogo onih koji su potjecali iz pokrajine Anxi. Jedan od njih, donio je preko 100 izdanaka sorte tieguanyin u Muzhu. Muzha Tie Guan Yin proizvodila se na kineski način i do danas je zadržala tradicionalan način. Zeleni Tieguanyin čajevi moderne su varijante onih izvornih.

Tradicionalan način dobivanja Tieguanyin čaja uključuje ugljen i sušenje listića u košarama od bambusa iznad žara. Ova se metoda koristi za jače oksidirane čajeve i daje specifičan miris i okus čaju. Tradicionalan Tieguanyin teže je pronaći nego modernu zelenu varijantu koja je mnogo jednostavnija i sasvim drugačija od tradicionalne. Također, nisu svi tamni Tieguanyin čajevi i tradicionalni. Danas postoji mnogo vrsta i okusa. Ovaj se čaj, kako sam prodavač navodi, dobiva kroz 20 koraka za koje je potrebno 24-30 sati od ubiranja do konačnog proizvoda.

Muzha Tie Guan Yin Nuvola tea

Zanimljiva je i ironija u popularnosti Tieguanyin čaja. Dok je tradicionalan način prenesen iz Kine zadržan u Tajvanu, u Kini je postao popularniji moderan način, tj. zeleni Tieguanyin nastao pod utjecajem tajvanskih zelenih čajeva. No, Tieguanyin čaj može se pronaći čak i u Indoneziji.

Ako ste naučeni na okus tamnog ooong čaja često prodavanog kod nas, zaboravite bilo kakvu sličnost. Ovaj čaj nudi mnogo orašastih nota uz cvjetni okus i slatkoću. Odlična i zanimljiva kombinacija. I to je najveći plus ovome čaju. 3-4 prelijevanja trebao bi svako moći izvući. Gaiwan ili Yixing zisha čajnik bili bi najbolji odabir. Barem 5 grama čaja na najviše 200ml vode, oko 90-95 stupnjeva, 55 sekundi, 45, 55, 65 itd. Iako je za ovakve oolong čajeve kod nas ustaljeno pravilo dužeg namakanja, oko 3 minute, bolje je probati se igrati s vodom i sekundama. I dalje tvrdim da ustaljenog pravila nema, ima tek smjernica koje mogu spriječiti neželjeni rezultat (preslabi okus, gorki okus, itd.) a sve ostalo je na pojedincu. Miris je apsolutno vezan na okus, intenzivan, više cvjetni i voćni nego “pržen”. Slatkoća smeđeg šećera isto je dobra opaska na ovaj čaj. Kod ovakvih čajeva nikako nemojte zaboraviti početno ispiranje.

Muzha Tie Guan Yin Nuvola tea

I dok uvijek u vidu imam da je kod nas čajni pribor uglavnom nedostupan i malo tko ima vremena za “pravilno” pripremanje čaja, imam u planu i jednu temu o pravilnim i pravim pripremama za sve one koje zanima dodatni “ugođaj”, okusi i eksperimentiranje. U svim ostalim temama, preporuke su općenite kako se listići ne bi upropastili. Isplati se investirati u barem jedan kyusu za japanske čajeve (jednostavan za korištenje) i barem jedan gaiwan za kineske čajeve (malo kompliciraniji za rukovanje).

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2012-2018] Tea Chronicles

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account