High Mountain Concubine Tea Eco-Cha
High Mountain Concubine oolong dolazi iz tajvanske čajoteke Eco-Cha. Radi se o gao shan varijanti čaja gui fei. Višeo čaju i “sestri” ovog čaja, pročitajte u članku.
Naziv: Shan Lin Xi High Mountain Concubine Oolong Tea
Prodavač: Eco-Cha
Vrsta: tajvanski oolong

High Mountain Concubine oolong – opis

Iako mu ime zvuči egzotično, radi se ni više ni manje, o već nekoliko puta spomenutom, Gui Fei oolong čaju. Ista vrsta čaja, drugi naziv (zapravo, ovo je direktan prijevod s kineskog na engleski), ali ovaj put u gao shan varijanti. Shan Lin Xi planina dom je ovog čaja. Cijena je, baš kao što je i za očekivati kod gao shan čajeva, visoka – 240 kuna za 75 grama.

High Mountain Concubine Tea Eco-Cha

Drugi nazivi koji se koriste su Gui Fei, Gui Fei Royal Courtesan, Gui Fei Mei Ren, Noble Concubine …

Zavoljela sam Gui Fei čajeve još od trenutka kad sam probala prvi. Ovaj je, okusom odličan baš kao i svi do sad, a najveća razlika i najuočljivija svakako su listići. I boja i okus ponešto su drukčiji, no listići odmah govore da se radi o nečem posebnom. Ovaj čaj već na prvi pogled stvarno zadivljuje listićima, grubim, velikim, s puno grančica koje strše iz kuglica. Iako slika ne daje dobar osjećaj za veličinu, one se kreću od nešto sitnih i polomljenih zasebnih listića, do kuglica veličine centimetar. Iz baš svake viri grančica koja nosi uglavnom tri listića i pupoljak.

High Mountain Concubine Tea Eco-Cha

I tu se javlja problem mirisa ambalaže, no neću im to zamjeriti. On se mijenja istog trenutka kad se čaj stavi u zagrijani čajnik.

Nikako nemojte zaboraviti zagrijati čajnik prije korištenja. Ako to niste do sad prakticirali, krajnje je vrijeme da počnete. Čisti čajnik isperite kipućom vodom kako i ga pripremili na listiće koje ćete staviti unutra.

Očekivala sam od ovog čaja više nego od drugih Gui Fei čajeva, baš iz razloga jer se radi o gao shan čaju. Naravno, nije me razočarao. Gui Fei čajevi su posebni, izuzetno aromatični, pravo otkriće za sve ljubitelje čajeva. To je čaj za uživanje, polako ispijanje i po mogućnosti pripremu u gaiwanu. Nikako ga ne bih stavila u filter vrećicu i jednostavno polijala vrućom vodom. Listići mirišu tako dobro da bi bilo šteta duže ne uživati u njihovom mirisu.

High Mountain Concubine Tea Eco-Cha

Priprema

Priprema je jednostavna, ne treba puno opreza, a preporučuje se nekoliko načina. Jedan od njih je sljedeći: 5 grama čaja, prvo prelijevanje 1 minutu, drugo 30 sekundi, pa 50, 70, 90. Mogu se iskoristiti barem pet puta. Ono što zadivljuje je prvotni prženi miris, pa topli miris meda jednom kad ih stavite u vrući čajnik. Drugo će otkriti intenzivnu začinsku notu koja ne blijedi ni nakon nekoliko prelijevanja. Tako je poseban i drukčiji od svih ostalih čajeva da mu se uvijek rado vraćam. Jedan od onih čiji miris budi uspomene. I ovdje je dakle, izražena intenzivna nota meda i začina s orašastim plodovima. Jako zanimljiva i intenzivna kombinacija. U ovom je čaju izražena i cvjetna nota. Iako se radi o srednje prženom čaju, taj je okus gotovo potisnut intenzivnim okusom meda i začina.

Sestra Concubine oolong čaja je ni više ni manje nego Oriental Beauty oolong. U procesu rasta listića, kukci su imali glavnu ulogu u obje varijante. Očita razlika je u obliku – Gui Fei je oolong zarolani u kuglice, dok Oriental Beauty ima duge listiće.

Boja je svijetlo smeđa. Iako na prvi pogled možda i izgleda samo kao obojena vodica, izgled itekako vara. Moram napomenuti da sam kod svih Gui Fei čajeva primijetila kako je najbolje koristiti manje šalice i čista zasebna prelijevanja, nego ih sve pomiješati u jedno. Jedno zajedničko će rezultirati puno lošijim i nekim lagano ustajalim čudnim okusom, dok će svako zasebno prelijevanje biti odlično. Ovo vrijedi i za mnoge druge oolong čajeve. Taj je način najbolje koristiti kod senche. Dalje, ovaj čaj je najbolje biti vrući, okus mu se bitno mijenja s dugim stajanjem.

High Mountain Concubine Tea Eco-Cha
Žao mi je samo što nisam mogla poslikati listiće u krupnom planu. Razbio se objektiv i poremetio mi planove. No, mislim da je vidljivo kako su izuzetno veliki, oko jednog centimetra, mnogo veći od svih do sada predstavljenih čajeva. Grančice strše iz gotovo svih kuglica. Ono što će se razviti iz njih je grančica s listićima, nešto sasvim drukčije za sve one koji su do sad imali priliku piti jedino čajeve iz filter vrećica. Baš iz tog razloga, mislim kako je ovo idealan čaj za početnike i ljubitelje oolong čaja, onakvog kakav se uglavnom može kupiti kod nas. Nudi puno okusa, puno mirisa, a vizualno je toliko poseban da mu se morate diviti.
High Mountain Concubine Tea Eco-Cha

Zaključak

Vrijedi li High Mountain Concubine oolong tih novaca? Postoje mnoge jeftinije varijante Gui Fei čaja, no uzmemo li u obzir mjesto od kud dolazi, cijena je opravdana. Ovaj čaj je jednostavan za pripremu, dobro reagira i na tri minute, ali nije za one koji sporo piju čaj. Ohlađen gubi većinu karaktera i završava kao hrana za sobne biljke. Imam osjećaj da bi se jako dobro uklopio u zimske snježne večeri, kad umjesto kuhanog vina poželite šalicu čaja.

0 Comments

Leave a reply

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©[2012-2018] Tea Chronicles

Menu Title

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account